
10 października - Światowy Dzień Owsianki
Światowy Dzień Owsianki to pomysł szkockiej organizacji charytatywnej Marys Meals, która pomaga najbiedniejszych dzieciom i sierotom. Święto jest okazją, by spróbować owsianki w nowej odsłonie.
Owsiankę na śniadanie jemy niemal od zawsze. Ciągle stanowi źródło inspiracji dla kucharzy, blogerów i celebrytów. Spotyka się multum wariantów owsianki - wszystko zależy od inwencji kucharza w doborze dodatków smakowych. Do typowej owsianki w wersji na słodko dodaje się owoce (świeże lub suszone), przeciery owocowe, bakalie, orzechy, nasiona, pestki oraz przyprawia całość cynamonem (lub innymi przyprawami korzennymi), miodem, syropem klonowym oraz czasem - dla zrównoważenia słodyczy - solą. Tak przygotowana owsianka lub owsianka w wersji podstawowej wchodzi w skład tradycyjnych europejskich śniadań.
Wszystkim uczniom, którzy wzięli udział w Dniu Owsianki serdecznie dziękujemy ;-)
Dziękujemy także za piękne zdjęcia Waszych cudnych i zapewne pysznych owsianek.
Organizator
Katarzyna Okrzes-Parka